Vad är ”flat design”?

flatdesign

Platt eller plan design brukar det kallas på Svenska. Flat design på det mer internationella språket engelska. Men vad är det egentligen flat design är för något och hur påverkar det funktionen?

Flat design är en minimalistisk designfilosofi som totalt tar och kasserar otroligt mycket från skeuomorphism som tidigare har varit ledande i framtagande av digitala interface. Den stora revolutionen och övergången till flat design började då Microsoft lanserade sitt då kallat metro-gränssnitt som används i Windows 8 och Windows phone. Efter det började allt fler ta efter och simplifiera sin design. Även Apple hoppade på båten med en stor omdesign av sitt mobila iOS genom iOS 8.

Idag används platt design allt mer på så gott som alla sorters hemsidor.

Vissa företag, då kanske främst Google har gjort helt egna tolkningar av de minimala designspråket och istället skapat ett eget koncept som de kallar ”Material design”. Konceptet använder fortfarande en fysisk representation när de designar men använder förutom skuggor inga andra texturer eller liknande designmedel för att förmedla informationen. Istället representerar det mesta i designen lager av något som kan beskrivas som ett virtuellt papper.

Exempel på Material design ser man främst i nya Android-telefoner och i Googles andra tjänster.