Att välja utbildning och gymnasium

Tiden då du väljer gymnasium kan vara tuff. Både val av skola och linje kräver mycket fundering och planering. För att göra det lättare för dig bör du se över dina alternativ noga och kolla upp vad de olika utbildningarna kan erbjuda, samt fundera över vilka som matchar dina förväntningar.

Lyssna på dig själv

Ofta är det många i din närhet som vill göra sin åsikt hörd gällande ditt gymnasieval. Ta vara på hjälpen och lyssna på råd, men kom samtidigt ihåg att det är ditt beslut att fatta. Gymnasietiden skiljer sig mycket från grundskolan. Det är mycket plugg och många nya situationer som kan vara påfrestande för den psykiska hälsan.

Samtidigt är gymnasietiden väldigt givande och du växer och utvecklas mycket som person. Eftersom du själv väljer din skola och linje får du möjlighet att träffa människor med liknande intressen och mål som du.

Det är viktigt att du kommer ihåg att gymnasievalet inte avgör din framtid. Du kan byta linje om det inte känns rätt och du kan utbilda dig till något annat när du blir äldre. Även om valet är stort, är det inte hela världen om allt inte blir som du tänkt dig. läs mer här för ytterligare information om ditt val.